Μενού

Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

Ο καφές σώζει καρδιές

ΣΑΝ ΦΡΑΝΣΙΣΚΟ Ακόμη και μια κούπα δυνατός καφές προστατεύει την καρδιά από εν δυνάμει επικίνδυνες αρρυθμίες, σύμφωνα με νέα μελέτη. Παρ΄ ότι ο καφές έχει επανειλημμένως τεθεί στο «εδώλιο του κατηγορουμένου» για πρόκληση ταχυπαλμίας, η νέα αμερικανική μελέτη που ανήκει σε ειδικούς του ιατρικού Οργανισμού Κάιζερ Περμανέντε στην Καλιφόρνια και η οποία περιελάμβανε περισσότερα από 130.000 άτομα, ηλικίας 18-90 ετών, έδειξε ακριβώς το αντίθετο. Μάλιστα, σύμφωνα με τα ευρήματα, όσο περισσότερες κούπες καφέ κατανάλωνε ένα άτομο, τόσο το καλύτερο.
http://natashawilson.files.wordpress.com/2009/02/coffee.jpg?w=443&h=355
Συγκεκριμένα η κατανάλωση τεσσάρων ή και περισσότερων φλιτζανιών καφέ ημερησίως φάνηκε να συνδέεται με 18% μικρότερο κίνδυνο νοσηλείας εξαιτίας καρδιακών αρρυθμιών τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες, είτε κάπνιζαν είτε όχι. Τα άτομα που κατανάλωναν από ένα ως και τρία φλιτζάνια καφέ εμφάνιζαν μειωμένο κατά 7% κίνδυνο να νοσηλευθούν για ανωμαλίες του καρδιακού ρυθμού σε σύγκριση με εκείνα που δεν κατανάλωναν καθόλου καφέ.
Οπως ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης δρ Αρθουρ Κλάτσκι, τα νέα αποτελέσματα δεν αποδεικνύουν ότι ο καφές προστατεύει την καρδιά από τις ανωμαλίες του καρδιακού ρυθμού αλλά ότι υπάρχει κάποια σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης καφέ και της προστασίας της καρδιάς.
Σύμφωνα με τον ερευνητή η μέτρια κατανάλωση καφέ είναι πιθανό να βοηθά την καρδιά μπλοκάροντας τη δράση της αδενοσίνης, ενός χημικού που προκαλεί αρρυθμίες. Παράλληλα η σύνδεση μπορεί να εξηγηθεί και από το γενικότερο προφίλ των ανθρώπων που πίνουν αρκετό καφέ και οι οποίοι πιθανώς γυμνάζονται περισσότερο ή ακολουθούν σωστή διατροφή.
Ο δρ Κλάτσκι τόνισε κατά τη διάρκεια συνεδρίου της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας στο Σαν Φρανσίσκο, ότι τα νέα αποτελέσματα δεν παρέχουν επαρκείς αποδείξεις ώστε να δοθούνσυστάσεις στον πληθυσμό σχετικά με κατανάλωση καφέ προκειμένου να προληφθούν προβλήματα του καρδιακού ρυθμού.
Συμπλήρωσε, όμως, ότι τα ευρήματα μαρτυρούν ότι όσοι αντιμετωπίζουν ήδη προβλήματα καρδιακών αρρυθμιών ή εμφανίζουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισής τους δεν χρειάζεται να απέχουν από τον καφέ. «Τα στοιχεία διασφαλίζουν ότι οι άνθρωποι που πίνουν καφέ με μέτρο δεν πρέπει να ανησυχούν ότι η αγαπημένη τους συνήθεια θα τους προκαλέσει κάποιο μεγάλο πρόβλημα στον καρδιακό ρυθμό» . Ο επιστήμονας δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει πάντως, ότι προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η υπερβολική κατανάλωση καφέ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων.
Πρέπει να σημειωθεί ότι από το σύνολο των ανθρώπων που μελετήθηκαν, το 2% νοσηλεύθηκε εξαιτίας καρδιακής αρρυθμίας- οι μισοί από αυτούς έπασχαν από κολπική μαρμαρυγή η οποία αν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακού επεισοδίου.
Πηγη. http://giorgosbiz.wordpress.com

Κυριακή 14 Απριλίου 2013

Πόλεμος του 1 ευρώ στον καφέ

Πόλεμος προσφορών έχει ξεσπάσει στις αλυσίδες του καφέ. Οι μεγάλοι «παίκτες» της καφεστίασης μειώνουν τις τιμές σε συγκεκριμένα είδη καφέ εισάγοντας νέες πρακτικές στη συγκεκριμένη αγορά, η οποία αγγίζει τα 800 εκατ. ευρώ ετησίως. 
Με δεδομένη τη μείωση της κατανάλωσης που γίνεται αισθητή ολοένα και περισσότερο, οι αλυσίδες καφεστίασης μπαίνουν στον χορό των προσφορών που ισχύουν στην ελληνική αγορά λιανικών πωλήσεων εδώ και έναν χρόνο.


«Ο καφές είναι έξοδος»στην Ελλάδα ο καφές είναι έξοδος. Οι Έλληνες δεν πίνουν στα γρήγορα τον εσπρέσο, όπως συμβαίνει στα Εspresso Βars στη γειτονική μας Ιταλία. «Κάθονται ακόμη και ώρες για να πιουν έναν καφέ».Στο στόχαστρο όλων βρίσκονται τα 1,2 δισ. ευρώ που πληρώνουν ετησίως οι Έλληνες για να πιουν τον καφέ τους, εντός και εκτός σπιτιού. Άλλωστε, ο καφές εσπρέσο εμφανίζει σημαντικό ρυθμό ανάπτυξης στη χώρα μας, καθώς έχει γίνει μόδα, με αποτέλεσμα να αυξάνονται κάθε χρόνο οι πωλήσεις του κατά 15%-18%.

 ΠΡΟΣΟΧΗ....στης δόσεις του καφέ που σας παρασκευάζουν με 1 ευρώ..τον χρόνο και τον τρόπο...γιατί τελικά η γεύση έχει την αξία.....

Πηγη. http://www.tanea.gr 

Σάββατο 13 Απριλίου 2013

Arabica vs Robusta

Τα δύο είδη χαρακτηρίζονται από διαφορετικές χημικές ουσίες, που μετά το καβούρδισμα δίνουν διαφορές στο άρωμα και στη γεύση.



Ανάλογα με την ποικιλία του καφέ, υπάρχει λοιπόν διαφορά στις ουσίες που δίνουν το άρωμα, δηλ. στα λίπη, στα σάκχαρα και στις πρωτεΐνες, που υφίστανται μεγάλες μετατροπές κατά την επεξεργασία του καφέ. Συνοπτικά, ο σπόρος Arabica δίνει ένα αρωματικό ρόφημα, λιγότερο πικρό και λιγότερο στυφό από το σπόρο Robusta(1,2-1,7% καφεΐνη στον Arabica-1,6-3,2% ή περισσότερο στο Robusta)


Όσον αφορά στη γευστική αξιολόγηση, το καλύτερο σύγχρονο όργανο καταμέτρησης είναι ο ίδιος ο άνθρωπος, καθώς κανένας τεχνικός εξοπλισμός δε μπορεί να εξασφαλίσει τον ίδιο βαθμό ακρίβειας. Ο άνθρωπος είναι μια σύνθετη βιολογική ύπαρξη, του οποίου όμως ο εγκέφαλος δεν έχει την ικανότητα να αποθηκεύει και να ανακτά όλο το εύρος των αισθητικών ερεθισμάτων που λαμβάνει. Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος διαρκώς αποσπάται από σκέψεις και από συναισθήματα, ακόμα και όταν κάποιος επιχειρεί μια αντικειμενική διαδικασία εκτίμησης.
Τα ερεθίσματα που αφορούν στην όσφρηση είναι πολύ προσωρινά και είναι αδύνατο να αναπαραχθούν αν η προσοχή του δοκιμαστή αποσπαστεί έστω και για λίγο. Γι’ αυτό επιβάλλεται η ησυχία κατά τη διαδικασία της δοκιμής
Έχει αποδειχθεί ότι η πιο κατάλληλη ώρα για να δοκιμάσει και να αξιολογήσει κανείς καφέ είναι μεταξύ 10 και 12 το πρωί. Έχει περάσει αρκετή ώρα από το πρωινό γεύμα και η μεσημεριανή πείνα δεν είναι ακόμα έντονη. Αν υποθέσουμε ότι ο δοκιμαστής δεν τρώει μεσημεριανό αργότερα από τη 1μμ και ότι δεν τρώει υπερβολικά, η αμέσως επόμενη καλύτερη ώρα για τη δοκιμή καφέ είναι 4-6μμ
Πηγη. http://www.espressivo.gr

Παρασκευή 12 Απριλίου 2013

ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΦΕΙΝΗ

Food Today
Η καφεΐνη είναι μια φυσική ουσία  (ένα αλκαλοειδές) που βρίσκεται στα φύλλα, τους σπόρους και τους καρπούς περισσοτέρων των  63 ειδών φυτών παγκοσμίως. Τα προϊόντα που περιέχουν καφεΐνη,  συμπεριλαμβανομένων του τσαγιού, του καφέ και μερικών μη αλκοολούχων ποτών, τα απολαμβάνουμε σε όλο τον κόσμο εδώ και πολλά χρόνια. Πρόσφατα  δημιουργήθηκαν ποτά με  υψηλότερα  επίπεδα καφεΐνης («ενεργειακά ποτά»).
Μία από τις πιο γνωστές επιδράσεις της καφεΐνης είναι η δυνατότητά της να ενεργεί ως διεγερτικό που καθυστερεί προσωρινά την κούραση, επίδραση που μπορεί να προκαλέσει αϋπνία στους ευαίσθητους ανθρώπους. Η καφεΐνη έχει αποδειχθεί επίσης ότι ενεργεί ως ήπιο διουρητικό (προκαλεί απώλεια νερού από το σώμα). Παρά τις εκτενείς μελέτες για την ασφάλειά της, υπάρχουν ακόμα πολλές παρερμηνείες για αυτό το κοινό συστατικό τροφίμων. Το παρόν άρθρο περιγράφει την επιστήμη που ασχολείται με την καφεΐνη και την υγεία και επιδιώκει να ξεκαθαρίσει τη διαμάχη που υπάρχει γι’ αυτό το συστατικό.
ΜΥΘΟΣ: Η καφεΐνη είναι εθιστική
ΑΛΗΘΕΙΑ: Οι άνθρωποι λένε συχνά ότι είναι «εθισμένοι» στην καφεΐνη με τον ίδιο σχεδόν τρόπο που λένε ότι είναι «εθισμένοι» στις αγορές, τη δουλειά ή την τηλεόραση. Η καφεΐνη δεν είναι εθιστική, τόσο σύμφωνα με τους αποδεκτούς ορισμούς όσο και με τις περισσότερες αρχές. Όταν η τακτική κατανάλωση καφεΐνης σταματάει απότομα, μερικά άτομα μπορεί να νιώσουν πονοκέφαλο, κούραση ή υπνηλία. Αυτά τα συμπτώματα διαρκούν συνήθως μόνο μία ημέρα ή λίγο παραπάνω, και μπορούν να αποφευχθούν εάν η κατανάλωση καφεΐνης μειωθεί βαθμιαία.
ΜΥΘΟΣ: Η καφεΐνη αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων
ΑΛΗΘΕΙΑ: Μελέτες μεγάλης κλίμακας έχουν δείξει ότι η κατανάλωση καφεΐνης δεν αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, δεν αυξάνει τα επίπεδα χοληστερόλης και δεν προκαλεί ανωμαλίες στον καρδιακό ρυθμό. Μια μικρή, προσωρινή άνοδος στην πίεση του αίματος έχει παρατηρηθεί με την κατανάλωση καφεΐνης σε άτομα που είναι ευαίσθητα στην καφεΐνη. Εντούτοις, αυτή η άνοδος είναι παρόμοια με αυτήν που προκαλείται από κανονικές δραστηριότητες, όπως το ανέβασμα μιας σκάλας. Ωστόσο, άνθρωποι με υψηλή πίεση αίματος θα ήταν καλύτερο να συμβουλευθούν τον γιατρό τους για την πρόσληψη καφεΐνης.
ΜΥΘΟΣ: Η καφεΐνη προκαλεί καρκίνο
ΑΛΗΘΕΙΑ: Σημαντικά επιστημονικά στοιχεία καταδεικνύουν ότι η καφεΐνη δεν αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Δύο μελέτες μεγάλου αριθμού ανθρώπων στη Νορβηγία και τη Χαβάη και μια ανασκόπηση 13 μελετών που περιλαμβάνουν περισσότερα από 20.000 άτομα δεν βρήκαν καμία σχέση μεταξύ της συχνής κατανάλωσης καφέ ή τσαγιού και της εμφάνισης καρκίνου.
ΜΥΘΟΣ: Η καφεΐνη είναι παράγοντας κινδύνου για οστεοπόρωση
ΑΛΗΘΕΙΑ: Μερικές μελέτες προτείνουν ότι η πρόσληψη καφεΐνης μπορεί να αυξήσει την απώλεια ασβεστίου μέσω των ούρων. Ωστόσο, έχει βρεθεί ότι αυτή η απώλεια είναι ελάχιστη και η πρόσληψη καφεΐνης σε κανονικά επίπεδα δεν φαίνεται να έχει επιπτώσεις στην ομοιόσταση του ασβεστίου ή στην οστική πυκνότητα. Πιο πρόσφατες μελέτες επιβεβαίωσαν ότι η πρόσληψη καφεΐνης δεν είναι παράγοντας κινδύνου για την οστεοπόρωση, ιδιαίτερα σε γυναίκες που καταναλώνουν επαρκή ποσότητα ασβεστίου.
ΜΥΘΟΣ: Οι έγκυες ή εκείνες που προσπαθούν να μείνουν έγκυες, πρέπει να αποφεύγουν την καφεΐνη
ΑΛΗΘΕΙΑ: Ένας μεγάλος αριθμός μελετών έχει εξετάσει τις επιδράσεις των καφεϊνούχων ποτών σε παράγοντες που σχετίζονται με την αναπαραγωγή. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η μέτρια κατανάλωση καφεΐνης είναι ασφαλής για μια έγκυο γυναίκα και το αγέννητο παιδί της. Τα αποτελέσματα από μελέτες για την πρόσληψη καφεΐνης και τον χρόνο που χρειάζεται για τη σύλληψη δεν έχουν δώσει ισχυρά στοιχεία ότι η κατανάλωση καφεϊνούχων ποτών μπορεί να μειώσει την πιθανότητα σύλληψης. Δύο σημαντικές μελέτες στις ΗΠΑ δεν βρήκαν καμία συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης καφεΐνης και της έκβασης της εγκυμοσύνης ή προβλημάτων σε αυτήν. Επιπλέον, πρόσφατες μελέτες δεν βρήκαν καμία συσχέτιση μεταξύ της πρόσληψης καφεΐνης και αποβολής ή ανώμαλης ανάπτυξης του εμβρύου. Εντούτοις, παραμένουν ερωτήματα για τα αποτελέσματα υψηλών δόσεων καφεΐνης, και είναι σοφό οι έγκυες να καταναλώνουν μέτριες ποσότητες (300mg ανά ημέρα ή 3-4 φλιτζάνια στιγμιαίου καφέ).
ΜΥΘΟΣ: Η καφεΐνη έχει επιπτώσεις στην υγεία των παιδιών
ΑΛΗΘΕΙΑ: Τα παιδιά γενικά έχουν την ίδια ικανότητα με τους ενήλικες να επεξεργάζονται την καφεΐνη. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα καφεϊνούχα τρόφιμα και τα ποτά όταν καταναλώνονται σε μέτριες ποσότητες δεν έχουν κανένα ανιχνεύσιμο αποτέλεσμα στην υπερκινητικότητα ή την ελλειμματική προσοχή των παιδιών. Εντούτοις, στα ευαίσθητα παιδιά, υψηλές δόσεις καφεΐνης μπορεί να έχουν προσωρινές επιδράσεις, όπως αναστάτωση, ευερεθιστότητα ή άγχος.
ΜΥΘΟΣ: Δεν υπάρχει καμία θετική επίδραση της καφεΐνης
ΑΛΗΘΕΙΑ: Ένα αναγνωρισμένο χαρακτηριστικό της καφεΐνης είναι ότι αυξάνει τα επίπεδα επαγρύπνησης και προσοχής. Ένα φλιτζάνι καφέ ή τσαγιού συστήνεται συχνά για την αντιμετώπιση της υπνηλίας, ειδικά για εκείνους που οδηγούν μεγάλες αποστάσεις ∙ πολλοί άνθρωποι πίνουν μια απογευματινή «κούπα» για να «πιάσουν» το ζενίθ του εργασιακού τους φόρτου. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι η καφεΐνη μπορεί επίσης να βελτιώσει τη μνήμη και τον λογικό συλλογισμό.
Πολλά καφεϊνούχα ποτά, ειδικότερα το τσάι και πρόσφατα ο καφές και η σοκολάτα, έχει βρεθεί ότι περιέχουν αντιοξειδωτικά. Τα αντιοξειδωτικά φαίνεται να έχουν οφέλη για την υγεία, ειδικά στους τομείς της πρόληψης του καρκίνου και της καρδιακής υγείας.
Πρόσφατες εκθέσεις προτείνουν ότι η καφεΐνη μπορεί να είναι χρήσιμη στην αντιμετώπιση αλλεργικών αντιδράσεων, λόγω της δυνατότητάς της να μειώνει τη συγκέντρωση των ισταμινών, των ουσιών που αναγκάζουν το σώμα να αποκρίνεται σε μια αλλεργιογόνο ουσία. Είναι αναγκαίο να γίνει περισσότερη έρευνα σε αυτόν τον τομέα προτού μπορέσουμε να συνάγουμε συμπεράσματα.
Είναι γνωστό από καιρό ότι η καφεΐνη βοηθά μερικούς ανθρώπους που πάσχουν από άσθμα.
Επίλογος
Μετά από δεκαετίες έρευνας, η επιστημονική κοινότητα δεν έχει τεκμηριώσει καμία σταθερή συσχέτιση μεταξύ της μέτριας κατανάλωσης καφεΐνης και οποιουδήποτε κινδύνου υγείας. Χρησιμοποιώντας την κοινή λογική και τη μετριοπάθεια, ο μέσος άνθρωπος μπορεί να συνεχίσει να απολαμβάνει το τσάι, τον καφέ και τα καφεϊνούχα ποτά.
Πόση είναι η «μέτρια» πρόσληψη καφεΐνης
«Μέτρια» πρόσληψη καφεΐνης για έναν ενήλικο είναι περίπου 300 mg ημερησίως. Για να σας βοηθήσουμε να υπολογίσετε τι σημαίνει αυτό από άποψη μερίδας, παραθέτουμε τον παρακάτω πίνακα όπου φαίνεται πόσο περιέχουν μερικές από τις πιο κοινές πηγές καφεΐνης.
Μέση ποσότητα ανά μερίδα
Στιγμιαίος καφές75mg ανά φλιτζάνι 190ml
Βραστός καφές85mg ανά φλιτζάνι 190ml
Βραστό τσάι50mg ανά 190 φλιτζάνι ml
Ενεργειακά ποτά
(με πρόσθετη καφεΐνη ή γκουαράν)
28-87mg ανά ποτήρι 250ml
Ποτά τύπου Cola (διαίτης ή κανονικά)8-53 mg ανά ποτήρι 250 ml
Μερικά μη αλκοολούχα ποτά24mg ανά ποτήρι 250ml
Σοκολάτα5.5-35.5 mg ανά κομμάτι 50g

Πηγη. http://www.eufic.org

Κυριακή 7 Απριλίου 2013

Συχνή Ερώτηση: Γιατί ο καφές μου είναι πικρός;

  Ο φρέσκος ποιοτικός καφές Arabica, έχει κάποια πικρά συστατικά (όπως καφείνη-ένα από τα πιό πικρά συστατικά), τα οποία όμως συνυπάρχουν σε ισσοροπία με τα υπόλοιπα συσταικά που προσδίδουν μια σχετική γλυκήτητα και ένα ευχάριστο πλούσιο άρωμα. Δυστυχώς, οι πιο πολλοί άνθρωποι πίνουν καφέ κακής ποιότητας (και μπαγιάτικο!) φτιαγμένο με μηχανές κατώτερης ποιότητας με αποτέλεσμα ο καφές αυτός να είναι πικρός, χωρίς ιδιαίτερη γεύση. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι σπάνια κάποιος προτιμά να πίνει το καφέ του σκέτο χωρίς γάλα ή χωρίς ζάχαρη.Το άρωμα και η σωστή θερμοκρασία είναι δυο σημαντικά στοιχεία ενός καλού καφέ. 

Η κούπα του καφέ (ή φλυτζάνι) πρέπει να έχει σωστή διάμετρο για να αφήνει το άρωμα του καφέ να φτάνει στη μύτη. Μην ξεχνάμε ότι το άρωμα είναι ο βασικός παράγοντας που επηρρεάζει την αίσθηση της γεύσης. Η κούπα του καφέ θα πρέπει επίσης να κρατά τον καφέ ζεστό για πολλή ώρα. Κούπες και φλυτζάνια με χοντρά τοιχώματα από πορσελάνη έχουν αυτή τη δυνατότητα.  Μια πρόσφατη τάση είναι τα ποτήρια με διπλά τοιχώματα όπως τα βραβευμένα Canteen, Pavina... της Bodum ή τα ατσάλινα ποτήρια με διπλά τοιχώματα που κυκλοφορούν ευρέως στην αγορά.Βεβαια αυτό σημαινει ότι ο χειριστής  πρέπει να ακολουθεί βασικούς κανόνες, και διαδικασίες καθαρισμού της μηχανής. 

Μια καθαρή μηχανή παράγει πιο εύγεστο καφέ από μια βρώμικη. Ένας από τους παράγοντες που επηρρεάζουν την παρουσία κρέμας στο εσπρέσο είναι η καθαριότητα της μηχανής. Υπάρχουν ειδικά καθαριστικά όπως της φημισμένης εταιρίας URNEX που με τακτική χρήση εξασφαλίζουν τη σωστή λειτουργία της μηχανής.Το νερό που χρησιμοποιείται για ένα καφέ πρέπει να είναι καθαρό, με ευχάριστη γεύση. Μην ξεχνάμε ότι το νερό αποτελεί το 98% μιας κούπας καφέ! Αν είναι δύσκολο να βρεθεί τέτοιο νερό σε μια περιοχή τότε η καλύτερη λύση είναι η χρήση ενός ποιοτικού εγκεκριμένου συστήματος φιλτραρίσματος νερού. Είναι καλό και για την υγεία...Ένας άλλος παράγοντας είναι η πρώτη ύλη του καφέ.  Οι γκουρμέ καφέδες, specialty coffees, estate coffees μπορεί να κοστίζουν περισσότερο αλλά έχουν πιο πλούσιο άρωμα, γεύση, σώμα, και γενικότερα το όλο προφίλ μπορεί να συγκριθεί με τη διαφορά ενός κοινού κρασιού με ένα κρασί πολύ υψηλής ποιότητας. Η απόλαυση που παίρνει κανείς από ένα μια κούπα φρέσκου γκουρμέ καφέ είναι ξεχωριστή.Βέβαια ακόμα και ο πιό ακριβός καφές είναι άχρηστος αν είναι μπαγιάτικος.   

Πηγη. http://www.freshcoffeeshop.com

Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΩΝ ESPRESSO

Οι πρώτες απόπειρες κατασκευής μηχανής espresso είχαν γίνει είδη από τον 18º αιώνα. Το 1822 δημιουργήθηκε το πρώτο πρωτότυπο μηχανής espresso στη Γαλλία από τον Luis Bernard Babaut, τη πατέντα του οποίου αγόρασε ο Edouard Loysel που με τη σειρά του και αυτός έφτιαξε μία μηχανή το 1855. Μάλιστα την έβαλε και σε μία μεγάλη έκθεση του Παρισιού, η οποία εβγαζε χίλια φλυτζάνια espresso την ώρα αλλά ήταν τεράστια και έτσι δεν κατασκευάστηκαν πολλά κομμάτια.

Η πρώτη πραγματική μηχανή espresso ανήκει στην Ιταλία και στον μηχανικό Luigi Bezzera. Κατασκευάστηκε στο Μιλάνο το 1901 και ονομάστηκε Tipo Gigante, μάλιστα υπάρχει η φήμη πως o Bezzera την κατασκεύασε για να μειώσει το διάλειμα των υπαλλήλων του και να αυξήση τη παραγωγή του εργοστασίου του. Ήταν μία πραγματικά πολύ όμορφη μηχανή σε σχήμα κολώνας και ήταν η μούσα για πολύ καιρό των μετέπειτα κατασκευαστών μηχανών espresso. Ηταν η πρώτη που χρησιμοποιούσε μίξη ατμού με καυτό νερό σε μεγάλη πίεση. Η μέθοδος ήταν καινοτόμα για την εποχή αλλά ο καφές έβγαινε πικρός και με τη γεύση του καμένου.

Αυτός όμως που έμελε να φτιάξει τον πρώτο πραγματικά καφέ espresso με τη γεύση και τη ποιότητα που τον ξέρουμε σήμερα ήταν ο Desiderio Pavoni το 1905. Κατασκεύαζε μηχανές βασισμένος στην ιδέα του Bezzera που είχε αγοράσει το 1903. Ο Pavoni έφαγε το κεφάλι του να βρει γιατί ο καφές έβγαινε πικρός και καμένος στη γεύση, αλλά μετά οπό πολλούς πειραματισμούς κατέληξε στο συμπέρασμα που ισχύει μέχρι σήμερα, πως το καλύτερο αποτέλεσμα είναι στους 90,5ºC και στα 9 bar πίεσης νερού. Η Pavoni έτσι γίνετε η φίρμα που θα κυριαρχήσει εκείνη την εποχή.

Μεγάλο ρόλο στη διάδοση της κουλτούρας του καφέ espresso, θα παίξει η εταιρεία Victoria Arduino που ιδρύθηκε την ίδια χρονιά στην Ιταλία.

Η σημερινή μορφή των μηχανών espresso οφείλεται στον Achile Gaggia, ο οποίος το 1947 παρουσίασε στο κοινό τη Crema Coffee Machine. Η μηχανή αυτή μπορούσε να παράγει πίεση νερού πάνω από 8 bar και ήταν και σχετικά φτηνή έστι ώστε να την αγοράσουν πολλά καφέ της εποχής. Ήταν η πρώτη μηχανή που έφτιαχνε καϊμάκι όπως το ξέρουμε σήμερα και η πρτώτη με μοχλό. Η τελειοποίηση έγινε το 1948 με τη μηχανή Classica και με τη πατέντα του Cremonesi που βρήκε το τρόπο να περνάει ξεστό νερό (και όχι καυτό), μέσα από το στρώμα του καφέ με αποτέλεσμα μία ωραία γεύση και κρέμα στην επιφάνεια.
Πηγη. http://www.thefoodproject.gr

Η Ιστορία του χάρτινου φίλτρου



Έτος 1908 κάπου στη Δρέσδη της Γερμανίας όπου μία συνηθισμένη γυναίκα έφτιαχνε τον καφέ της, τότε που έπρεπε ο αλεσμένος καφές να βράζεται και να περνάει από φίλτρα φτιαγμένα από λινό ύφασμα.

Αλλά ο καφές δεν της άρεσε γιατί της άφηνε μία πικρίλα, κάτι όμως που την έκανε να ψάξει να βρεί τρόπο τέτοιο, ώστε να την εξαφανίσει...

Έκανε πολλές δοκιμές, αυτό το ανήσυχο πνεύμα, μέχρι που σκέφτηκε να δοκιμάσει στυπόχαρτο, το χαρτί που στέγνωναν το μελάνι γραφής και που ακόμα χρησιμοποιείται για να αφαιρούμε διάφορους λεκέδες από τα ρούχα.

Πήρε λοιπόν λίγο χαρτί από το σημειωματάριο του γιού της, το έκανε σαν χωνί και πέρασε τον καφέ από μέσα. Το αποτέλεσμα ήταν τόσο καλό που αμέσως σκέφτηκε ότι αν κατάφρνε να βγάλει την ιδέα της στο εμπόριο, κάτι θα κέρδιζε.
Στις 8 Ιουλίου κατωχύρωσε τη πατέντα της και άνοιξε μία μικρή επιχείρηση κατασκευής χάρτινων φίλτρων με το τίτλο Melitta Bentz company.

Η εταιρεία της έχει ακόμα μεγάλο ρόλο στη παγκόσμια αγορά των αναλώσιμων καφέ και μηχανών.

Θα περάσουν σχεδόν 50 χρόνια μέχρι να ανοίξει η δεύτερη εταιρεία του ίδιου κλάδου, η Bunn, που με τη σειρά της και αυτή θα καινοτομίσει και θα φτιάξει την πρώτη αυτόματη μηχανή φίλτρου το 1963, που κυκλοφορεί ακόμα και σήμερα.
Πηγη. http://www.thefoodproject.gr